A pénzügyőri rutinnak köszönhető, hogy nem torkollott tragédiába egy embercsempészpáros „olasz melója”. A fuvarosok 29 illegális bevándorló Olaszországba történő eljuttatására szegődtek – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal hétfőn a Szeged a Mindenem hírportálnak.


Mint írták, költöztetőknek álcázták magukat, majd az ingóságok közé bújtatták az embereket. A rekkenő hőségben négy nő és huszonöt férfi fulladozott a platón, amikor az egyenruhások megállították a német teherautót Zala vármegyében.

A sofőr és kabintársa azt mondta, hogy bútorokat, valamint költöztető dobozokat visznek, amiről egy fuvarokmányt is mutattak a járőröknek. A szemmel láthatóan túlsúlyos rakománynak a fizikai áruvizsgálat fedte fel a valódi titkát. Emberek zsúfolódtak egymásnak a levegőtlen raktérben, akik vélhetően nehezen, vagy egyáltalán nem bírták volna ki az utazás végéig. Az illegálisan szállított külföldiek – saját bevallásuk szerint – két indiai, tizenhárom Srí Lanka-i, tizenhárom pakisztáni és egy bangladesi állampolgár voltak. 

A pénzügyőrök a két embercsempészt és utasaikat a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak átadták.

Az utasok a rendőri intézkedéskor sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Az embercsempészek ellen büntetőeljárást indítottak.