A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a társadalmi konzultációt követően közzétette honlapján a tartós (konzerv- és fagyasztott) élelmiszerek piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatának végleges jelentését. A jelentés javaslatai erősítik az élelmiszerek hazai alapanyag-előállításának, gyártásának és kereskedelmének piaci versenyét, így hozzájárulnak az élelmiszerárak csökkenéséhez, amelyet a július elsején indult Árfigyelő rendszer is elősegít.


A nemzeti versenyhatóság az év első felében folytatott gyorsított ágazati vizsgálatot, amelyben a konzerv- és fagyasztott élelmiszertermékek piaci versenyének esetleges torzulásait és korlátozódását elemezte. A vizsgálatot nyílt társadalmi konzultáció követte, amelynek során a GVH egyeztette a jelentéstervezet tartalmát  és javaslatait a hazai élelmiszeripari és kereskedelmi szakmai szervezetekkel, illetve az Agrárminisztérium képviselőivel. A jelenléti konzultáció során érkezett észrevételeket a hatóság feldolgozta és beépítette végleges jelentésébe, hogy megállapításai és javaslatai révén a lehető legszélesebb szakmai konszenzussal segíthesse az élelmiszerárak csökkenését. Utóbbiak közé tartozik többek között a zöldségek és gyümölcsök hazai termelésének ösztönzése öntözőrendszer-telepítési támogatásokkal, a megújuló energiaforrások használatának támogatásával, a mezőgazdasági szakképzés célszerűsítésével, valamint az automatizálást célzó fejlesztésekkel, termelői összefogással. Emellett a GVH javasolja, hogy a tartós termékek csomagolása minél inkább fenntartható, a körforgásos gazdaság elvének megfelelő irányokba mozduljon el, amely jelentős költségmegtakarítási potenciállal is kecsegtet.

A GVH szakértői feltárták azt is, hogy a kiskereskedők 2022-ben magasabb nyereséget realizáltak a vizsgált tartós élelmiszereken, mint a tejtermékeknél (ez utóbbit termékcsoportot a GVH párhuzamosan vizsgálta). A jelentésben kiválasztott tartós élelmiszerek esetében 25–35% között mozgott a kiskereskedők bruttó árrése 2022-ben, ami jelentősnek tekinthető. Találtak olyan termékeket (p. gyorsfagyasztott zöldborsó vagy morzsolt csemegekukorica), amelyek esetén a bruttó árrésbe épített átlagos nyereséget megháromszorozták.


Az élelmiszerpiaci versenyt élénkíti a vizsgálat javaslatai mellett a GVH július elsején indult online Árfigyelő rendszere is, amelyet az indulástól számított első hónapban mintegy 760 ezer egyedi látogató keresett fel, összesen nagyjából 52 millió letöltést hajtva végre az oldalon. Az árak napi szintű összehasonlíthatósága révén a kereskedők között jelentősen erősödött az árverseny, az Árfigyelő az élelmiszerek árának napi gyakoriságú csökkentésére kényszeríti a multinacionális láncokat. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium elemzése szerint az Árfigyelő egy hónap alatt legalább 2 százalékponttal járult hozzá az élelmiszerinfláció csökkentéséhez.


A versenyhatóság jelentése a javaslatok mellett ismételten leszögezte azt is, hogy a magyar családok és a nyugdíjasok védelme érdekében a GVH fokozza a versenyt az élelmiszeripari szektorban. Mindezt megerősítik a közelmúltban a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi piacokon árrögzítés és megtévesztő reklámozás miatt indult versenyfelügyeleti eljárások is.