Két újabb ezüst és két színesfémérmét bocsát ki idén a Magyar Nemzeti Bank.

A korábban meghirdetetteken felül most Deák Ferenc születésének 220. esztendejére, illetve a Kúria alapításának 300. évfordulójára jelennek meg emlékérmék – mondta el az InfoRádiónak az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Hergár Eszter elárulta, hogy hamarosan ezüst érmét vernek az idén Nobel-díjat kapott két magyar tudós tiszteletére.

Az MNB minden év végén közzéteszi a következő évi érmekibocsátási programját az érmék paramétereivel, grafikai terveivel. A program idő közben bővülhet olyan elemekkel, amelyek a nemzeti bank látóterébe kerülnek – közölte Hergár Eszter.

Az idei évre vonatkozó tervekben Deák Ferencre és a Kúria alapítására emlékező érmek szerepeltek, de a közelmúlt történeseire reagálnak és bővítik a 2012-ben indított Nobel-díjas sorozatot is. Tehát forintérmét kap Karikó Katalin és Krausz Ferenc.

Arra számít a Magyar Nemzeti Bank, hogy az új Nobel-érmék szinte azonnal el fognak fogyni, amint piacra kerülnek. A Nobel-díjasok érméivel kapcsolatban már megkezdődtek az egyeztetések és, tervezik az érmét. Viszont az egyértelműség kedvéért fontos leszögezni, hogy két különböző érméről lesz szó. Magát az ovális érmesorozatot Szent-Györgyi Alberttel kezdték tizenegy éve, tavaly verték Kertész Imrét, és tervezés alatt áll Oláh Györgyé forintérme is. Hamarosan bejelentik a Karikó- és Krausz-érmék piacra kerülésének időpontját.