Folytatódni fog a Magyar falu program, a támogatási összegek a mindenkori költségvetés adottságaihoz mérten állnak rendelkezésre – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Veszprém vármegyei Malomsokon, ahol a program részeként három fejlesztést adtak át mintegy 50 millió forint értékben.


Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a település példája igazolja, hogy a programmal arra ösztönzik a falvakban született és nevelkedett fiatalokat, maradjanak helyben, tartsák az élő, mindennapos kapcsolatot szüleikkel, rokonaikkal.
    
Közölte, a kormány döntött arról is, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretösszegét 50 százalékkal emelik 2024. január 1-től.
    
A kormánybiztos elmondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint míg húsz éve Malomsokon mintegy 600 ember élt, addig a 2010-es évek elejére, közepére 25 százalékkal csökkent a népességszám.
    
Magyarország csaknem háromezer településének 86 százaléka évtizedes távlatban hasonló nagyságrendben veszítette el a népességszámát. Ennek az volt az oka, hogy hiába szerették a fiatalok a szülőfalujukat, az „akkori balliberális kormányok különböző vidékgyűlölő, faluromboló intézkedései miatt” arra kényszerültek, hogy elköltözzenek – mondta.
    
Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a Magyar falu program meghirdetésével a kormánynak az is célja volt, hogy a kistelepülések népességszáma növekedjen. Malomsokon a KSH és a Belügyminisztérium adatai szerint jelenleg 536 ember lakik.
    
Kiemelte, hogy Malomsokon 2020 óta 100,5 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések a program révén.
    
A Pápa térségi falvakban az elmúlt négy évben 15 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, Veszprém megyében pedig több mint 40 milliárd forintnyi a programban – mondta.

MTI