Több mint egymilliárd forint uniós támogatásból útaszfaltozási és útfelújítási program kezdődik Békésen – közölte a város alpolgármestere az MTI-vel.


Polgár Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta, a 18 ezres lélekszámú város történetének összegében legnagyobb volumenű útfelújítási programja valósulhat meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből elnyert 1 milliárd 61 millió forintos támogatásból.

A fejlesztés ötvennél több utcát érint a tervek szerint, azok mintegy 80 százaléka jelenleg aszfalt nélküli, poros út, a többin pedig teljesen feltöredezett az aszfalt. Negyvenhét utcára már van építési engedély vagy az engedélyeztetés folyamatban van. Nyolc utca esetében jelenleg tart a tervezés.

Várhatóan 2023 nyarán lezajlik a közbeszerzés; a kivitelezés ősszel vagy – az időjárás függvényében – a legkésőbb 2024 tavaszán kezdődhet el.

Polgár Zoltán hozzátette: további három utca aszfaltozására nyílik lehetőség a hatházi településrészen egy másik TOP Pluszos, 237 millió forintos pályázati program részeként, a leromlott városi területek rehabilitációja keretében, amelyben szociális bérlakásokat építenek, illetve újítanak fel.

A projektet 2025. február végéig kell zárni.