Komoly hatása volt a bel- és igazságügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásán a Magyarország déli határán agresszívan fellépő migránsokról szóló videónak – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Bakondi György szerint „komoly hatást gyakorolt a jelenlévőkre” a szembesülés azzal, hogy Magyarország déli határán nemcsak nagy tömegben, illegálisan, a szervezett bűnözés segítségével jelennek meg az illegális migránsok, de – a Kanári-szigetekre vagy Olaszországba érkezőktől eltérően – a politikai menedékjog igényével érkezők erőszakot alkalmaznak a határt védőkkel szemben, fenyegetik, dobálják őket, és fegyverrel támadnak rájuk.
    

Megjegyezte: tavaly és idén összesen kétezer „fegyveres esemény” történt a déli határnál, ezek elsősorban figyelmeztető lövések voltak, azokkal a magyar határvadászokat akarták megfélemlíteni.
    

Úgy vélte, a videó bemutatása segített abban, hogy a belügyi vezetők a tényekkel szembesülve elgondolkozzanak a migrációs politikájukon, amely nem az európai emberek biztonságát szolgálja, és amelynek további lazításán dolgozik az Európai Parlament.
    

A belbiztonsági főtanácsadó szerint az EU-ban a belső határok visszaállítása helyett – amelyek akadályozzák az áruk és személyek szabad áramlását – fontosabb lenne a külső határok biztos őrizete, amire Magyarország már kétmilliárd eurót fordított.
    

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is a vendége volt, itt arról beszélt, az EU intézkedései az illegális migráció kezelésénél nem az európai emberek biztonságát, az unió külső határainak védelmét szolgálják, hanem különböző megoldásokkal – mint a kvóta szerinti elosztás, a könnyített beléptetés vagy a migránstáborok létrehozása – meg akarják könnyíteni a tömeges beáramlást. Felvetette: „valamifajta politikai, ideológiai elgondolás” állhat ennek hátterében.
    

Hozzátette: a Soros György-féle Nyílt Társasdalom Alapítvány ideológiai elgondolása szerint évente egymillió illegális bevándorló „szükséges” ahhoz, hogy „a szűk nemzetállami kereteket fellazítsák” és „eljuthassunk majd az általuk vélelmezett csodálatos helyre, az Európai Egyesült Államokba”. Jelezte: évente most egymillió illegális bevándorló érkezik Európába.
    

A belbiztonsági főtanácsadót kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy a katonai puccs után Nigerben eltörölték az embercsempészetet büntető törvényt. Bakondi György szerint a Száhel-övezet nagyon fontos országa Niger, és az embercsempészetet büntető törvény visszavonásával várhatóan nőni fog a térségből kiinduló migráció. Ugyanígy az izraeli-palesztin háború esteleges palesztin menekülőinek megjelenése is veszélyezteti a határbiztonságot és növeli a terrorfenyegetettséget – fűzte hozzá.