Évente több százezer gyorshajtási bírságot postáznak, és nem ritka, hogy egy ilyen értesítést nem vesznek át, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják, és nem fizetik be. Mindkét esetnek lehet olyan következménye, hogy kivonják a kocsit a forgalomból.

Sokszor megesik, hogy valamilyen banális okból (pl. költözés, külföldi munkavállalás, hozzátartozó által átvett és elfelejtett levél) a gyorshajtási csekk nem jut el egy autó üzemben tartójához. A joggyakorlat számol ezzel, ha nem ér célba a gyorshajtási bírságot tartalmazó hivatalos levél, a második postai kézbesítési kísérletet követő 5. napon kézbesítettnek minősül. Ezt nevezik kézbesítési vélelemnek. Innentől pedig mindegy, hogy átvettük-e az értesítést vagy sem – írja a Totalcar. A kézbesítéstől számítva 53 nap van a csekk befizetésére (a határozat véglegessé válásától számított 30. nap). Ha addig nem érkezik meg a befizetés, a rendőrség automatikusan átadja a NAV részére a követelést, és értesíti az illetékes okmányirodát is.

A NAV nem foglalkozik azzal, hogy mi a nemfizetés vagy a késedelem oka, adók módjára intézkedik a bírság összegének behajtására (inkasszó, letiltás stb.).

Ennek nyomán pedig már az is előfordulhat, hogy mivel nincs rendezve a bírságcsekk, a hatóság kivonja az autót a forgalomból, és visszahelyezni is csak ott lehet majd, ahol a kivonás történt. Így könnyen megeshet, hogy ha költözés miatt maradtunk le az értesítésről, lesz egy pluszkörünk is a korábbi lakóhely illetékes okmányirodájába. Persze csak azt követően, hogy a rendőrség megkapta a befizetést, és le is könyvelte.