A következő napokban tizenegy vármegyében, 358 településen lesz szúnyoggyérítés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.


A héten a Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyar településein, Mohácson és a környező falvakban végeznek földi gyérítéseket. A Dunántúlon Csorna környékén, Tatán, Baranya, Tolna és Zala vármegye számos településén, továbbá Szolnok térségében lehet majd találkozni a permetezést végző járművekkel. Ahogy a biológiai lárvagyérítésnek, úgy a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazott módszereknek is vannak korlátai, a természetben teljes szúnyogmentesség nem érhető el. A kezelések célja a vérszívók számának elfogadható szintre csökkentése, ezáltal a lakóterületeken az életminőség javítása.

Számos szúnyogfaj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a rovarok az esős időszakokat követően jelennek meg nagy számban a lakókörnyezetünkben. A lakosság is sokat tehet az élőhelyeik felszámolásáért, a ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót, amely az alábbi linkeken érhető el: