A gyermekek online szexuális kizsákmányolásának felderítése, felszámolása és megelőzése a kiemelt cél – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az Országos Rendőr-főkapitányság idén már másodszor dolgozott ki cselekvési tervet a gyermekek online szexuális kizsákmányolása miatt indult nyomozások szakirányítása és szakmai támogatása érdekében. 2023-ban az intézkedés komplex célja a visszaélések visszaszorítása, a felhasználói tudatosság növelése, az egységes kriminalisztikai gyakorlat kialakítása országos, összehangolt realizálási akció keretében.

A cselekvési terv alapját a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Nyomozó Osztály (a továbbiakban: KR NNI) az Egyesült Államokban működő Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központja (National Center for Missing & Exploited Children, NCMEC) szervezettől az Europol SIENA csatornáján keresztül érkező bűnügyi jelzések képezték.

A KR NNI a beérkezett NCMEC-riportokat feldolgozta, elrendelte a nyomozásokat, majd 2023. augusztus 1-ig 60 büntetőeljárás vonatkozásában a nyomozás lefolytatására illetékes rendőrkapitányságokra tette át a bűnügyket.

Idén is részt vettek a területi szervek kijelölt nyomozói egy kétnapos képzésen annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudják a riportokat feldolgozni, részletesen megismerjék a jelzések tartalmát, az eljárások során végrehajtandó nyomozati cselekményeket, a kutatások és lefoglalások sajátosságait, valamint a lefoglalt adatok vizsgálatának folyamatát, ez utóbbiban gyakorlati tapasztalatokat is szerezve.

Az oktatás októberben folytatódott, amelyen további speciális szakmai ismeretekre tehettek szert a nyomozást végzők.

A rendőrség munkatársai októberben a közel kéthetes akció során 62 helyszínen csaptak le. A kutatások alkalmával összesen 244 bűnjelet foglaltak le. Az elkövetők azonosítása 46 esetben sikeres volt, és 27 ügyben már a gyanúsítotti kihallgatására is sor került.

A gyermekpornográfia bűncselekmény alapesetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, azonban privilegizált esetben akár a 20 évet is elérheti.

A rendőrség kiemelten fontos feladata a gyermekek védelme, hogy ne váljanak áldozattá. A nyomozások során szerzett jelentős szakmai tapasztalat megalapozta a bűnmegelőzési válaszok megújítását, amely a gyermekek, a családok számára naprakész, valós megelőzési stratégiákat mutat meg.